مشاوره رایگان: ۸۸۳۱۴۵۳۲/ ۸۸۳۱۴۵۳۲ (۰۲۱)

دسته بندی :

ثبت موسسه

ثبت موسسه

ثبت موسسه به چه معنی است؟ ثبت یک نهاد در کشور از جمله امور قانونی است که باید طبق روال تعیین شده توسط ارگان های مختلف انجام شود. این موضوع اهمیت بسیاری دارد و دلیل آن اعتبار و قدرت قانونی است که در اثر ثبت به وجود می آید. هر شرکت یا موسسه ای بدون ثبت قانونی، فاقد هویت خواهد بود و مراجعه کنندگان عملا نسبت به ماهیت وجودی آن دچار تردید جدی می شوند.

در همین راستا تلاش می شود که علاقه مندان و متقاضیان ثبت موسسات و شرکت ها را از طریق دستورالعمل های مشخص به هدف نزدیک تر کنند. در این مطلب در مورد مفهوم موسسه و چگونگی ثبت آن صحبت می کنیم.

موسسه چیست؟

برای تعریف موسسه باید به عبارت شرکت نیز گریزی زده شود. موسسات به عنوان گونه ای از شرکت ها فعالیت می کنند و تفاوت اصلی این دو در ماهیت عملکرد آنها می باشد. موسسه به عنوان شرکتی است که امکان فعالیت تجاری ندارد و اغلب در زمینه هایی مانند امور آموزشی، خیریه و موارد مشابه تاسیس می شوند.

نمی توان به صورت قاطع در مورد عدم کسب منفعت مالی برای موسسات بحث کرد اما موضوع این جا است که روش های کسب نفع مالی در موسسات تمایز اساسی با شرکت های تجاری دارد. ماهیت اصلی موسسه جدا از قراردادهای تجاری و تعاملات اقتصادی کلان است. این نهادها در مفهوم عام خود به ارائه خدمات و سرویس هایی می پردازند که در نهایت علاوه بر ارزش مالی، منجر به تولید ارزش معنوی و علمی نیز خواهد شد.

اهمیت موسسات برای یک جامعه بسیار بیشتر از ارگان های تجاری است و در صورتی که چرخ های اقتصاد یک کشور در مسیر درست به حرکت درآمده باشد، موسسات می توانند تامین کننده نیازهایی فراتر از پول باشند و فرهنگ را نیز تقویت کنند.

مدارک لازم برای تاسیس یک موسسه

برای ثبت موسسه در اداره ثبت شرکت ها، باید مدارک لازم را طبق آنچه در قانون تعیین شده است تحویل مراجع ذی صلاح داد تا بعد از بررسی و تایید، نسبت به صدور مجوز تاسیس اقدام شود. این مدارک به صورت زیر لیست می شوند :

  • تقاضانامه اولین مرحله تاسیس یک موسسه غیرتجاری است. اعضاء و متقاضیان برای تاسیس، باید اقدام به نگارش تقاضانامه ای کنند که همراه با مهر و امضای همه باشد. این تقاضانامه باید در دو نسخه تحویل اداره ثبت شرکت ها شود.
  • اساسنامه گام دوم در تاسیس یک موسسه است. متقاضیان و هیئت موسس باید در قالب جلسات متعدد در مورد نگارش اساسنامه به تفاهم برسند و بندهای لازم را در آن بگنجانند. اساسنامه نیز باید در دو نسخه تهیه شود و در کنار تقاضانامه به نهاد رسمی ارائه شود.
  • با توجه به اینکه ایجاد تفاهم در مورد اساسنامه و تصمیمات حیاتی تاسیس یک موسسه در جلسات مجمع عمومی آن گرفته می شود، صورتجلسه این جلسات باید مطابق با استانداردهای لازم تدوین شود. اعضای حاضر باید همگی این صورتجلسه را امضاء کنند و در دو نسخه تحویل دهند.
  • استعلامات و مجوزهای لازم از ارگان های مختلف برای تاسیس یک موسسه لازم است. این مجوزها باید از طریق نماینده موسسه کسب شود و در اختیار نهادهای موردنظر قرار گیرد.

مدارک فوق را باید در ابتدای تاسیس تهیه کنید و آن را در سامانه اداره ثبت شرکت ها بارگزاری نمایید. این سامانه از فرآیند تاسیس موسسه به عنوان ایجاد شخصیت حقوقی یاد می کند و باید از همین لینک برای ارسال درخواست و مدارک خود استفاده کنید. شما باید 5 نام برای موسسه تان پیشنهاد بدهید.

در مورد شرایط تعیین نام، توضیحات مفصلی ارائه شده است و می توان با رعایت این قواعد، تمامی حالت های ممکن را وارد کرد تا کارشناسان آنها را مورد بررسی قرار دهند. همچنین همانند آنچه در تاسیس شرکت های تجاری مطرح می شود، حتما باید آگهی تاسیس موسسه را در روزنامه کثیرالانتشار چاپ کرد و نسبت به تحویل گرفتن دفاتر و پلمپ آنها اقدامات لازم را انجام داد.

مراحل لازم برای ثبت موسسه

 ثبت موسسه از طریق سامانه اداره ثبت شرکت ها انجام می شود.

  • ابتدا وارد سامانه شده و درخواست تان را ثبت نمایید.
  • بر روی قسمت تاسیس شخصیت حقوقی کلیک کنید. گزینه پذیرش درخواست را بزنید و ثبت موسسه غیر تجاری را انتخاب نمایید.
  • تمامی اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید.
  • در مرحله انتخاب نام باید 5 نام پیشنهادی خود را وارد کنید تا یکی از آن ها انتخاب شود. یکی از نام ها که شرایط لازم را داشته باشد توسط کارشناس انتخاب می شود. ممکن است هیچ کدام از نام های انتخابی شما قابل تایید نباشد که در این صورت باید نام ها را تغییر دهید.
  • پس از آن باید نسخه اصلی صورتجلسات را برای اداره ثبت بفرستید. این کار را باید از طریق پست سفارشی انجام دهید.
  • در صورتی که نقصی در صورتجلسات مربوطه وجود داشته باشد موارد لازم به شما اطلاع داده می شود تا آنها را رفع کنید.
  • وقتی صورتجلسه تان تایید شود ثبت در دفاتر شرکت ها انجام شده و پس از آن باید آگهی در روزنامه کثیرالانتشار چاپ شود.
  • یک نسخه از مدارک که توسط اداره ثبت شرکت ها امضا شده است به شما تحویل داده می شود.
  • آگهی تاسیس در روزنامه رسمی و نیز روزنامه کثیرالانتشار چاپ می شود.
  • در نهایت هم باید برای پلمپ دفاتر اقدام نمایید.

انواع موسسات را می شناسید؟

  • موسسات با کاربرد عمومی

همان طور که از نام این موسسات قابل تشخیص است، ارتباط این نهادها با ارگان های دولتی برقرار می شود و اغلب توسط همان سازمان های دولتی تاسیس شده و نقش خود را ایفا می کنند. به طور مثال می توان از موسسات بزرگ و یکتا مانند شهرداری ها نام برد که وظیفه مدیریت شهری را بر عهده دارند و شرح خدمات آنها بسیار بلند است.

می توان به نهادی مانند هلال احمر نیز اشاره کرد که علاوه بر ارتباط با سازمان های دولتی، یک ارگان بین المللی نیز محسوب می شود که مطابق با استانداردهای مشخص شده در دنیا فعالیت می کند. در هر صورت این موسسه های عمومی، کارکرد مشخص دارند و برای اهداف سازمان های بزرگتر تاسیس می شوند.

  • موسسات با کاربرد خصوصی

موسسه خصوصی عبارت است از اقدام افراد حقیقی و اشخاص برای تاسیس نهادی که تحت همین عنوان و با قواعد مشخص قابل پیگیری می باشد. موسسات خصوصی به دلیل راه اندازی از طریق شخصیت های حقیقی، معمولا کارکردهای بسیار مفید و با ارزشی دارند و تنها در مسیر نفع مالی نیستند. به همین دلیل دولت ها در تاسیس این موسسات سخت گیری های خاص خود را برای تعیین اهداف و آرمان های موسسین به کار می بندند. موسسه خصوصی در زیرگروه های مشخصی به نام های انتفاعی و غیرانتفاعی دسته بندی می شود.

موسسات خصوصی انتفاعی، بر مبنای نفع مالی و فعالیت های اقتصادی محدود بنا می شوند. اغلب این موسسات انتفاعی ، در حوزه های آموزشی فعالیت می کنند و بعضا به موارد دیگری مانند زمینه های ورزشی و حتی مذهبی و فرهنگی نیز می پردازند. موسسات آموزشی از رایج ترین نهادهای این چنینی در کشور ما هستند.

موسسات خصوصی غیرانتفاعی، نقطه مقابل انواع انتفاعی هستند. این موسسات کاملا بر مبنای عدم نفع مالی پایه گذاری می شوند و اغلب در حوزه فعالیت های عام المنفعه و خیرخواهانه انجام وظیفه می کنند.

موسسات غیرانتفاعی در سال های اخیر به شدت توسعه داشته اند و تعداد آنها نیز رو به فزونی بوده است. افراد و گروه های جامعه با اهداف مختلف در زمینه حمایت از دیدگاه های مختلف، به دنبال راه اندازی آنها هستند و با ثبت رسمی این موسسات، روند قانونی و رسمی به فعالیت های خود می دهند و به این ترتیب تاثیرگذاری اقدامات آنها نیز به شدت افزایش می یابد.

نکات بسیار مهم در ثبت موسسه

برخی از ملاحظات در مورد ثبت موسسه را به صورت زیر می توان بیان کرد :

  • اداره ثبت شرکت ها تنها نهاد عامل در ارائه مجوز تاسیس موسسه است. معمولا شهرهای مختلف و خصوصا مراکز استان ها دارای اداراتی با همین نام هستند و متقاضیان می توانند در یک مراجعه آسان به آن، کاملا در جریان مراحل کار قرار بگیرند.
  • با توجه به توسعه خدمات آنلاین در دولت، امروزه دیگر اغلب درخواست های لازم برای ثبت موسسه در سامانه های تعیین شده انجام می شود. بنابراین بهتر است در کنار مراجعه حضوری به اداره ثبت شرکت ها، وارد وب سایت های مرتبط با آن شوید و کاملا روند کار را مورد بررسی قرار دهید.
  • با توجه به تجارب کسب شده از سوی افراد متخصص در این زمینه، بیشترین زمانی که برای کسب مجوز یک موسسه اختصاص خواهید داد، چهارده روز خواهد بود. این زمان در صورتی است که مدارک شما آماده باشد و هیچ کاستی در این زمینه نداشته باشید.
  • معمولا تعرفه های صدور مجوز تاسیس موسسه هر ساله توسط ارگان های ذیربط اعلام می شود. معمولا محدوده بین دو تا سه میلیون تومان را برای هزینه های کسب مجوز تاسیس می توان اشاره کرد. این هزینه ها شامل گواهی های سوء پیشینه، دفاتر خدمات پلیس، تعیین نام، پست و روزنامه های رسمی می شود که در مراحل مختلف از متقاضی اخذ می گردد.
  • افرادی که اقدام به تاسیس موسسه می کنند حتما باید در مورد دفاتر مالی و تعیین تکلیف آنها اقدامات لازم را انجام دهند تا هیچ زیانی را از این بابت متحمل نشوند.
  • قبل از راه اندازی و ثبت یک موسسه، در مورد اهداف آن کاملا تحقیق کنید. این فعالیت ها می تواند منجر به تعیین مالیات و هزینه های هنگفتی شود که شاید از لحاظ درآمدهای مالی چندان قابل توجیح نباشد. پیشنهاد می شود حتما معافیت های مالیاتی فعالیت موسسه را از مجاری قانونی پیگیری کنید و تنها به گفته ها در این زمینه اکتفا نکنید.

انحلال موسسات غیر تجاری

پس از این که موسسه تان را ثبت نمودید ممکن است به دلایلی نیاز به انحلال آن پیدا کنید. انحلال می تواند دلایل اختیاری و یا اجباری داشته باشد. مجمع عمومی فوق العاده و یا دادگاه می توانند حکم انحلال شرکت را صادر کنند. در صورتی که انحلال به صورت اختیاری باشد مدیر می تواند تصفیه را با توجه به اساسنامه انجام دهد.

اگر فردی برای تصفیه تعیین نشده باشد یک نفر توسط مجمع عمومی فوق العاده تعیین می شود. این فرد اختیارات مشخصی دارد.

در صورتی که دادگاه برای انحلال موسسه تصمیم گرفته باشد مدیر باید تصفیه را انجام دهد. اگر شخصی برای انجام این کار تعیین نشده باشد یک نفر توسط خود دادگاه تعیین می شود. تسویه بر اساس قانون تجارت انجام می شود.

سوالات متداول

کاربرد موسسه بیشتر چیست؟

معمولا از موسسات برای فعالیت هایی استفاده می شود که جنبه خدماتی دارند.

برای ثبت موسسه چه کاری باید انجام بدهم؟

مسئول انجام این کار اداره ثبت است. شما باید درخواست تان را به صورت آنلاین ارائه داده و مراحل را دنبال کنید. پس از آن هم باید مدارک لازم را به صورت فیزیکی برای اداره ثبت شرکت ها بفرستید تا توسط کارشناسان مربوطه بررسی شود.

موسسات شامل مالیات می شوند؟

بله. تنها موسسه هایی که از مالیات معاف هستند موسسات خیریه می باشند. دیگر موسسات باید بر اساس قوانین تعیین شده دفتر مالیاتی ارائه دهند و مالیات شان را سالانه پرداخت نمایند.

برای ثبت موسسه به کدام سامانه مراجعه کنم؟

سامانه اداره ثبت شرکت ها مسئول انجام این کار می باشد.

سایر مقالات موسسه نوین ارقام ماندگار تراز

      ثبت شرکت خصوصی

ثبت شرکت خصوصی

راه اندازی شرکت خصوصی یک سرمایه گذاری هیجان انگیز است. که نیاز به برنامه ریزی و اجرای دقیق دارد. ثبت شرکت

ادامه مطلب »

ثبت شرکت مدلینگ

ثبت شرکت مدلینگ یکی از مواردی است که برای ورود به دنیای مدلینگ بسیار مهم است. ثبت شرکت مدلینگ به معنای

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *